A Mikulás ünnepe varázslatos időszak, amely tele van izgalommal és várakozással, különösen, ha a gyerekekkel együtt készülődünk. Szerintünk az egyik legjobb módja ennek a közös sütés a konyhában. A gyerekek imádják a sütemények készítését, és a konyhában eltöltött idő nemcsak szórakoztató, hanem tanulságos is. A Mikulásra készülve készíthetünk mézeskalácsot, kekszeket vagy akár különleges téli süteményeket, amelyeket akár a mikuláscsomagokba is belecsempészhetünk. A gyerekek szívesen segítenek a díszítésben is, így a kreativitásukat is kifejezhetik és fejleszthetik.
A sütés során nemcsak finom édességeket készítünk, hanem közös emlékeket is teremtünk. A nevetések, a lisztes kezek és az elkészült, forró sütemények illata mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Mikulásra való készülődés igazán különleges élmény legyen.
Az ünnepi hangulat, a közös munka és a szeretet minden falatban érezhető, így a konyhában eltöltött idő valóban varázslatos része a Mikulás ünnepének.
Mielőtt érkezik a Mikulás, nem árt készülni neki pár finom falattal. Így biztosan csodaszép mikuláscsomagok lesznek a már előző este kikészített csizmában és nem virgács!
Pihe-puha Mikulás-váró mézeskalács
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk szódabikarbóna
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 kk méz
- 1 db tojás
Első lépésként a lisztet, a fűszerkeveréket, a porcukrot, és a szódabikarbónát összekeverjük.
Ezután hozzáadjuk vajat (melyet előzőleg megolvasztottunk), a mézet és a tojást. Kézzel átkeverjük és jól átgyúrjuk az egész masszát.
Liszttel alaposan megszórt deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, majd formakiszúrókkal (csillag, mézi, angyal, fenyőfa, csengettyű) tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
A kész figurákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük.
Az elkészült mézeskalácsot cukormázzal díszíthetjük.
Tuti tipp: lezárt dobozban a süti hetekig puha marad!